ATmega(X)X8

Dit is het MEEPS ATmega(X)X8 board, de nieuwste gangmaker voor MEEPS. Het is wel een wat cryptische omschrijving dat zijn we meteen met u eens. Het board kan overweg met de AVR microcontrollers ATmega48, ATmega88, ATmega168 en de ATmega328, dit maakt de naam al wat meer duidelijk. Wacht even, die ATmega328 en ook de ATmega168 kennen we toch van de Arduino? Is dit dan een MeepsDuino? Ja en nee, het MEEPS ATmega(X)X8 board is in hoge mate compatible met de Arduino boards. De connectoren staan dusdanig opgesteld dat er Arduino Shields gebruikt kunnen worden. Wat er mist is de USB interface of de seriele interface van de oudere Arduino boards of de TCP/IP interface van de nieuwste Arduino Ethernet. Dit is gelijk het punt waarom we de interface eraf hebben gelaten, u kunt dan zelf kiezen welke interface u gaat gebruiken om via de bootloader te programmeren. Via het MEEPS RS232 board kan het serieel. Er kan ook zeker via USB geprogrammeerd worden, bijvoorbeeld met de SparkFun FTDI Breakout boards. Naderhand kan dan eventueel alleen de interface uitgewisseld worden, bijvoorbeeld als u uw project wilt aanpassen van USB naar TCP/IP zodat het board met het internet verbonden kan worden. Op het board is wel een ISP connector beschikbaar waarmee de ATmega middels een AVR ISP programmer geprogrammeerd kan worden. MEEPS is ook al voorzien van een uitstekende +5V Power Supply dus die bevindt zich ook niet op dit board. Het voordeel is dat u een voeding kunt kiezen die gelijk uw hele project van spanning kan voorzien. De spanningsregelaar op de Arduino boards is vrijwel ongekoeld zodat er voor grotere projecten toch weer een extra voeding nodig is. Een beetje Arduino dus maar dan modulair. Aan de rechter zijkant is een extra connector geplaatsd voor de I2C interface, compleet met INT en RESET aansluitingen, zoals we die al van andere MEEPS boards kennen. Wat zijn de programmeertalen die gebruikt kunnen worden met dit board? Allereerst de Arduino programmeeromgeving maar ook bijvoorbeeld BASCOM AVR kan heel goed gebruikt worden. Een toppertje dus die in veel MEEPS projecten een rol zal gaan spelen. Het MEEPS ATmega(X)X8 board is goeddeels in SMD opgebouwd, daarom wordt ook dit board compleet gebouwd en getest geleverd.

 

I2C Breakout

The saga continues : Soms duurt het veel langer dan verwacht om een MEEPS board klaar te maken om uit te leveren. Het I2C Breakout board is er zo'n voorbeeld van. Na hem zo'n maand of 10 geleden enthousiast aangekondigd te hebben is het toch moeizaam geweest hem goed genoeg te krijgen om uit te leveren. Het probleem zat hem in het type kristal dat nodig is om de MCP79410 Real Time Clock nauwkeurig te laten werken. In de datasheet staat dat de MCP79410 geschikt is om met 12.5pF of met 6pF kristallen kan werken. In eerste instantie begonnen wij met een kristal van 12.5pF, de afwijking was hierbij zo groot dat er ook met de soft-calibratie niets mee te beginnen was; hij liep zo'n twee seconden per dag te snel en dat was ook met het tweeken van de condensatoren niet te verhelpen. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op een 7pF kristal van Citizen die de MCP79410 wel de nodige precisie geeft. Samen met de soft-calibratie hebben we hem nu reproduceerbaar nauwkeurig kunnen krijgen. Overigens is er in de huidige datasheet van Microchip inmiddels niets meer terug te vinden van 12.5pF kristallen. Het MEEPS I2C Breakout board bevat dus een Microchip MCP79410 I2C Real Time Clock (RTC), een Analog Devices AD7415 I2C temperatuur sensor, een Microchip 24AA08 I2C EEPROM en een Microchip I2C MCP23008 I/O Expander. Voor de RTC is een backup batterij voorzien die het toch wel ruim 2 jaar moet kunnen volhouden. Middels jumpers zijn alle IC's volledig in te stellen, ook voor het afsluiten van de I2C bus zijn jumpers voorzien. Omdat dit board geheel in SMD is uitgevoerd is er weer voor gekozen om hem compleet gebouwd en getest te leveren.

 

I2C LCD Display

Een LCD display die op de MEEPS formfactor van 50mm x 80mm past, kan dat? Ja hoor dat kan... Het MEEPS I2C LCD Display heeft 2 regels met elk 8 karakters en wordt aangestuurd door de MCP23008 I/O Expander van Microchip. Op de print een instelpotmeter voor het contrast en jumpers voor het I2C adres (groen) en voor het afsluiten van de I2C bus en de RESET en INT lijn (rood). De schakeling is compatible met de Arduino LCDI2C4Bit library zodat deze print ook makkelijk met de Arduino gebruikt kan worden. Het enige verschil is dat de backlight niet afzonderlijk aangestuurd kan worden, die is dus altijd aan. Het LCD display op de foto ziet er nog wat vreemd uit maar dat komt omdat de beschermfolie er nog op zit. De conventionele MEEPS boards waren nog wel makkelijk zelf te solderen maar de SMD versies is voor menigeen toch nog een te grote stap, daarom wordt het MEEPS I2C LCD Display compleet gebouwd en getest geleverd.

 

I2C Breakout

First view : We hadden behoefte aan een I2C Real Time Clock (RTC) en tsja wat kies je dan? Een NXP type zoals de PCF8583? In de datasheet staat altijd zo'n trimmertje waarmee je de precisie van het IC moet gaan instellen, altijd iets te snel of iets te langzaam maar echt precies krijg je ze niet zonder meetapparatuur. Een Dallas (inmiddels Maxim) DS1307 RTC dan? Wel heel mooi met backup batterij en met een goed kristal behoorlijk precies. We hebben ze veel gebruikt en het is echt een goede RTC. De nadelen zijn dat de prijs altijd wat hoog is gebleven en dat de DS1307 alleen de 100kHz I2C snelheid aankan. Tijdens onze zoektocht kwamen we de MCP79410 tegen, die lijkt heel veel op de DS1307 maar is toch veel moderner. Hij heeft ook een aansluiting voor een backup batterij en de pinout is hetzelfde als van de DS1307. Alleen is de SQW (SQuare Wave) uitgang, waar alleen een blokgolf uitkwam, ingeruild voor een MFP (Multi Function Pin). Je kunt die gebruiken zoals bij de DS1307, als blokgolf, maar je kunt hem ook als interrupt programmeren; de MCP79410 heeft namelijk ook twee wekkers aan boord. Het enige nadeel is dat de MCP79410 alleen in SMD gemaakt wordt, een DIP versie is er niet van. We waren toch wel zo overtuigd van dit IC dat we er toch maar voor gegaan zijn. Er is natuurlijk een zee van ruimte over op de print die de standaard 5x8cm MEEPS form factor heeft (1/4 Eurokaart). Die extra ruimte is benut voor een AD7415 temperatuur sensor van Analog Devices in een SOT23-5 behuizing, een 24AA08 8kbit EEprom van Microchip eveneens in een SOT23-5 behuizing en voor nog wat extra I/O zoals toetsen en buzzers een MCP23008 van Microchip in een SOIC-18 behuizing. Voor de MCP79410 RTC zit op dit board ook een CR1632 backup batterij die toch zo'n 2 jaar zou moeten meegaan. Verder zijn de IC's met jumpers volledig in te stellen voor wat betreft de I2C adressen, de WP van de 24AA08 EEprom en de MFP interrupt mogelijkheid van de MCP79410. We hebben dit MEEPS board maar I2C Breakout genoemd want alleen een I2C RTC zou te weinig eer zijn. Alvast een eerste blik...